2008. szeptember 3.

Egy Gulágot járt liberális és a menekültek


Ez az utolsó előtti teljes napom, ennek megelfelelő a kedvem is. Igyekszem minél többet kihozni, főleg, hogy érzem, mennyire fog hiányozni Tamara és a többiek.

Reggel találkozom Levan Berdzenishvilivel, a liberális párt egyik meghatározó alapítójával. Levan egy jó kedvű 50-es politikus, akit hetvenes évek végén (a párt alapítása miatt) a Gulágra küldött a Szovjetunió. Részben ennek, részben a rendszerváltás után játszott meghatározó szerepének köszönhetően ismert és becsült személyiség a mai napig, nagy megtiszteltetés, hogy időt szakít rám.

Finoman szólva sincs túl jó véleménnyel Szakashviliről, bár a mostani konfliktust illetően megértően viselkedik. Szerinte teljesen abszurd Dél-Oszétia függetlensége, a már korábban idézett Andro Barnovihoz hasonlóan Abkháziával kapcsolatban jóval megengedőbb.

Barnovival ellentétben nem tartja ma már reálisnak, hogy Dél-Oszétia visszaszerzésének ígéretével egy orosz báb kerüljön az elnöki székbe. Tizenöt éve ez még elképzelhető lett volna, ma már viszont kizárt. Bármennyire is problémás a szabad médiához való hozzáférés, bármennyire is ellenőrízhető a két legfontosabb tvcsatorna, ezt nem tartja kivitelezhetőnek.

Burjanadzeről szintén árnyaltabb képet ad, mint amit Magyarországon olvashatunk róla. Nemcsak, hogy édesapja révén kérdéses vagyonra tett szert, de hűséges szövetségese volt az utolsó pillanatig mind Shevarnadzénak, mind Szakashvilinek. Jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal (nem személyesen Putyinnal) és "nincsenek elvei" - ezt a típust talán mi is jól ismerjük... Ő nem ítél neki túl sok esélyt, szerint Szakashvili legesélyesebb kihívója Grúzia ENSZ nagykövete lehet, aki ugyan most még túl fiatal (34 éves, az alkotmány szeirnt pedig legalább 3 évesnek kell lennie), de néhány év múlva már abszolút potenciális ellenfele lehet Misának.

Új szlogent is gyártott a mostani helyzetre: Stop Russia, Stop Misa! Szerinte előbb-utóbb "teljesül" "Misa legfontosabb szövetségesének" kívánsága, vagyis megbukik Szakashvili. Persze nem állítja, hogy bármiféle tudatosság lenne Szakashvili és az orosz vezetés játszmái mögött, de szerinte rövid távon ez nagyon megerősítette a grúz elnököt - hosszú távon viszont a halálát jelenti. Miért? Egészen egyszerű a képlet: ha Misa életben akar maradni, muszáj csatlakoznia az országnak vagy a NATO-hoz, vagy az EU-val kell szorosabbra fűznie a kapcsolatait. Bármelyik is következzen be, elengedhetetlen hozzá, hogy európai mércével is szabad és tiszta választások legyenek. Ha ugyanis tiszta választásokat tartanak, szerinte Szakashvili megbukik. Ha nem sikerül egyik szervezethez sem közelebb kerülni, akkor szintén keresztet vethet az újraválasztásának.

Levan után hív Nino: Maya, a férje (Nino papája) és Keti, az Open Society Georgia leendő elnöke most készülnek meglátogatni néhány tábort, Maya nagyon örülne, ha csatlakoznék hozzájuk.

Nem sokkal később már az autóban ülünk mind a négyen, irány a reptér melletti piac, ahol nagyban is lehet vásárolni, nekünk pedig az kell. A piac olyasmi, mint otthon, azt leszámítva, hogy elképesztő retek és tömeg van, mint egy igazi keleti bazárban. Alkudni viszont nem lehet, pedig gondoltam, hasznossá teszem magam. Mielőtt elmennénk bevásárolni, Maya felvesz némi pénzt abból, amit az amerikai barátai gyűjtöttek. Először azt hiszem, hogy 600 dollár sok lesz, de hamarosan kiderül, mennyire kevés is.

Az első utunkat Keti szervezi, a 22-es számú iskolába megyünk. Egy hete még 300 menekült élt itt, nagyrészük Goriból menekült, ahová az elmúlt napokban visszatértek. Az a kb 100 ember, aki ottmaradt, viszont napok óta nem evett semmit lényegében, elfogyott minden tisztálkodási szer és a pelenkák is.

Az egyik garázsban veszünk kaját Mayával. Megszámoltam, mi mindent vásároltunk: 50 doboz konzervhús, 10 kiló rízs, 25 liter olaj, 500 tojás, 5 kiló orosz teakeksz, 10 csomag pelenka, 50 tubus fogkrém, 100 fogkefe, két zsáknyi tészta meg valami konzerv, kb 20 doboz. (Nincs rajta semmi, én meg elfelejtem megkérdezni Mayát.) Közben Keti és Maya férje elmennek szappanért, zsebkendőért, wcpapírért és mosószerért. Az Opel csomagtartója kezd megtelni. Mindezezkért 380 Larit, nagyjából 320 dollárt fizetünk.

Fél órányi kóválygás után megtaláljuk Tbiliszi Afrika nevű negyedében a Chinchinadze utcát. (Megkérdezem, miért hívják Afrikának - maybe its that far as Africa, érkezik a sommás válasz Ketitől.) Az iskolában nyugalom van, a gyerekek kint játszanak, a szülők bent beszélgetnek. Persze nagyon örülnek a csomagoknak, Ketiék titokban vásárolt kenyerének szintén.


A képen Maya férje és Dima látható. Dima felesége hat hónapos terhes , egy kis grúz faluból menekültek el Gori mellől. Dima azt mondja, vasárnap visszament a faluba: mindent leromboltak, az ő házuk helyén egy hatalmas megfeketedett romhalmaz áll, fogalma sincs, mi lesz velük, hova szüli meg a felesége a gyereket. Dimával még kiugurunk a boltba tejet és cigit venni, mert arra is szükségük van - amíg Dima válogat, én veszek a gyerkekeknek zsírkrétát és egy csomó Disney-s rajzfüzetet. Inkább ezt, mint...



Az egyik anyuka magához ragadja az irányítást és elkezdi szétosztani az élelmiszert



Hálásak nekünk, bár ezen a képen inkább megilletődöttnek tűnnek...

Innen egy másik iskolához megyünk, újabb bevásárlás következik, hasonló tételekkel.A piacról külön "bevásárlókocsit" kapunk, amikor kiderül, hova is lesz ez a mennyiségű kaja.


Az iskola előtt idősebb menekültek sakkoznak, itt is teljes a béke, lepakolunk és megyünk is tovább, hogy még a vihar előtt odaérjünk a következő állomásra.


A következő helyen nem jön ki senki elénk, elmentek a városba nézelődni egy ukrán önkéntes-csoporttal. Ledobjuk a kaját és megyünk is tovább. Én azért a kedvedért lefényképezem a bontatlan amerikai segélydobozokat, benne a sok, számukra megemészthetetlen kajával
(A dobozok előtt és rajtuk az általunk vitt zacskók vannak)

Indulnánk haza, mert már nagyon szakad az eső, de Keti még egy helyre el szeretne menni. Benne vagyunk, indulunk - majd kis híján el is menekülünk. Oltári kiabálás és verekedés van az udvaron, én egy szót sem értek abból, ami történik. Maya telefonál a nőnek, akinek elvileg az lenne a feladata, hogy az ilyen helyzeteket megakadályozza, vagy legalábbis megoldja - és neki is kell szétosztania a segélyeket. Végül megjelenik Mate, átveszi a dobozokat és int, hogy inkább menjünk.

Este Maya meghív magukhoz vacsorázni, amit örömmel fogadok. Most viszont mennem kell, holnap beszámolok arról, hogy szerintük hol lesz az új Dél-Oszét konfliktus, hogy hogyan emlékeznek a szovjet időkre és mit gondolnak Misáról.
Holnap, az utolsó nap, elmegyek Rustaviba, ahol a legnagyobb sátortábor áll, elviszem nekik a megmaradt, ajándékba szánt gyógyszereimet és utána beszámolok.

Nakhvamdis

4 megjegyzés:

gloire írta...

"aki ugyan most még túl fiatal (34 éves, az alkotmány szeirnt pedig legalább 3 évesnek kell lennie), de néhány év múlva már abszolút potenciális ellenfele lehet Misának."

Ezt nem értem.

Névtelen írta...

Szóval hogy a túróban van az, hogy valaki elmegy katasztrófaturistának Grúziába, itthon meg mindenki hasra esik tőle? Bocs, mennem kell, hányni....

Névtelen írta...

Névtelen, nincs ebben semmi meglepő, hiszen a liberálsi élvezi saját kreálmányát.
A fajtájuk által prefarált morális értékek nélküli profithajhászás, és pénzközpontúság.Ide vezetett, mint Grúzia, Irak, és Palesztína.

Javaslom, hogy nézd meg a ZeitGesit Addendum c. dokumentumfilmet, kezdj el megszállott módjára legalább mikro - és makroökonómiát, meg pénzügytant tanulni, tudj meg mindent a monetaristákról, (olvass Milton Friedmant is rengeteget, hogy megismerd a néhol tényleg zseniális, és elismerésre méltó meglátásait, néhol pedig beteges nézeteiket).
Utána mindent meg fogsz tudni.Jobban fogod ismerni a neoliberálist, mint a saját gyerekedet, vagy barátodat.

Szálasi már régen megmondta volt, hogy.:

"A beteges, természetellenes önzés az egymás elleni harc elvét vallja, megteremtette a materializmus tévtanát, melyből a liberalizmus (értsd neolberalizmus) egészségtelen gazdasági rendszere született. "

Hazudhat akármit, a mai rendszerben ezt tapasztalod nap, mint nap, meg ez szűrődik le a liberális példány undorító jelleméből is, mint láthattad.

Tudod ugye, hogy minden háború, és kegyetlenség a természetellenes önzés, és a belőle táplálkozó élet - és emberellenes gazdaságszemléletetek, illetve a kamatos kamatra, a hitelpénzrendszerre, és a pénzügyi manipulációkra épülő, általatok bőszen támogatott, és ideálisnak kikiáltott világrend egyenes eredője?Persze, hogy tudod, hiszen ebből élsz.

Ez bizony deviancia.
John Maynard Keynes a 20. század egyik igen jelentős közgazdásza mondta volt, hogy.:

"Rá fognak jönni például, mi is valójában a pénz birtoklásának vágya, amit nem szabad összekeverni azzal, hogy szeretjük a pénzt, mert vele lehet megszerezni az élvezeteket, és az élet reális javait.Felismerik tehát, hogy a pénznek, mint vagyontárgynak a szeretete egy némileg gusztustalan betegség, félig kriminális, félig patologikus tulajdonság, amelyet az ember irtózva ad át az elmekórtan szakértőinek."

De tudjuk, hogy az SZDSZ a deviánsok gyülekezete.
Milyen érzés az atlantista hatalmakat kiszolgálni, te emberszabású?
Ne haragudj meg, jó érzésű ember, legyen akár zsidó, akár magyar inkább vállalja a halált egyes a latin - amerikai politikusokhoz hasonlóan, vagy az egzisztenciális ellehetetlenülést, az elhallgatást
(mint pl Síklaky István közgazdász élete vége felé), de nem támogatja a monetarista kártyavárat.

Már eleve nem qrva abszurd az, hogy az aggregált keresletet csak és kizárólag (vagy döntően) a pénzkínálat befolyásolja?Mintha csak ez az egy tényező lenne a makrogazdaságban??W000t???
Értelmes felfogás, mondhatom.Gz. neolibsik.
Nem abszurd az, hogy munkaszerződést kötöl basszantyú pl 3 évre, de nekik a bérek ettől rugalmasak?
Nem abszurd az, hogy a pénz = adósság a bankoknak?
Igen, ilyeneket vall egy monetarista.
Saját tapasztalataidbl nem jöttél még rá, hogy a V, azaz a pénz forgási sebessége együtt emelkedik a kamatlábbal, ezért az M (azaz pénzmennyiség) rögzítése nem elegendő a nominális vagy a reál GDP állandó értéken tartásához.
Ha meg a pénz forgási sebessége minél szarabb, az minél durvább társadalmi méltánytalanségokhoz, , és PÉNZ, azaz gazdasági hatalomkoncentrációhoz vezet.
De legyél libsi okoskám...Miért ne?Jól megélsz belőle, és ilyen szar ember is vagy.

A teljesen szabad piacon való szociáldarwinista, és qrvára nem fair versengést is nagyon szépen köszöni a teljesen tönkretett magyar mezőgazdaság.

Egyébként az örmény népirtásról, és benne a Rotschildok szerepéről mi a véleményed???
Vagy mondjuk Nathan Rotschild meggazdagodásáról?
Szerinted az morálisan elfogadható?Van helye ebben a világban?
(Tudom, hogy már töri, nem aktuálpolitika)

Profi írta...

Hello!

Bocsi, hogy nem a témához illőt írok, de kéne egy kis segítség nekem; készítettem egy úgymond "felmérőt", ami szükséges lenne egy projektem kidolgozásához. A felmérő itt található:
http://ismeretlendemokracia.blogspot.com/2010/02/felmeres.html
ill.
http://www.youtube.com/watch?v=CfJdM2Uy2oA
Nagyon nagy szívességet tennétek nekem, ha válaszolnátok a felmérőben lévő kérdésekre - persze saját kútfőből, mert a saját gondolataitokra lennék kíváncsi -, hiszen csak így tudom hitelesen megcsinálni a munkásságomat.

Segítségeteket előre is köszönöm :)