2010. március 7.

Hello Turiszt

Ma sem merészkedünk még át a város másik oldalára, de még a Rustaveli túlvégére sem sétálunk el. A Hotel Iveria mellett kezdődik ugyanis a város egyik szórakozónegyede. Néhány utcácskáról van csak szó, de van itt minden, - helyi kocsmától a trendi klubon át a város magyar bárjáig (Csaba's place) - ami egy péntek estéhez kell, rozé vicémet leszámítva. Mivel semmi izgalmas nincs a bárokban kívülről, ezért őket nem fotóztam. Cserébe kaptok két régi, autentikus grúz ortodox templomot.




A város egyik legdrágább negyede ez a lakásárak szempontjából - egészen kikupálódtam már. Jó volna, de biztos nem itt fogok lakni, az a mai szinte egész napos lakásnézés után világossá vált. A '90-es évek eleji abkház konfliktus óta még mindig több tízezernyi (a becslések felső határa 200.000) IDP (Internally Displaced Person) él Tbilisziben és szűken vett környékén, a lakáshelyzet tehát nem túl rózsás. Miközben természetesen a fizetések messze elmaradnak a magyartól, egy átlagos külsőbb részen lévő lakótelepi lakás bérleti díja átszámolva megegyezik egy II. kerületi közepes állapotú és méretű lakáséval. Azért hogy lássátok, mit jelent itt a "luxus", tessék:


Bár az utóbbi néhány évben a város vezetése sokat fektetett az önkormányzati tulajdonban lévő közösségi közlekedésre, a privát marsrutkák még mindig uralják a várost. Aki nem ismerné ezt a busz-taxi öszvért: a buszhoz hasonlóan adott útvonalon közlekedő kisbuszról van szó, amit az útvonalán bárhol leinthetsz és bármikor leszállhatsz róla - csak kurjantsd el magad, hogy 'Gaacheret!' minél hangosabban és már meg is áll a sofőr. Egy út 20-30-40 tetri, ez függ a környéktől és a járat hosszától. Marsrutkák nemcsak a városban közelekdnek, annak idején ilyennel mentem Goriba és Jerevánba is. Alább az egyik marsrutka végállomás látszik - akkor indul, ha megtelik, vagy ha a sofőrnek mehetnékje van.
És hogy honnan tudja a külföldi, hogy melyik marsrutka kell neki? Hát onnan, hogy szép nagy betűkkel rá van írva az útvonal. Have fun, bár már kezdem megtanulni a betűket. :)

Végül kaptok egy rövid kis videót is - igazából ki akartam próbálni, mit tud a gép. A 64-es buszjárat enyhén mocskos ablakán át látszik a Rustaveli sugárút vége.



Rettenetesen hideg van ma egész nap, viharos szél fúj, inkább hazamegyek és kialszom magam, ha holnap jó idő lesz, sétálunk tovább a városban, ugyanis holnap szünnap van, nő nap alkalmából.:)

4 megjegyzés:

Zoli írta...

templombelsőt lehet fotózni? középkori várak vannak a város környékén vagy akárhol? (és akkor rám foghatod, hogy miattam kellett újabb kalandtúrákba bocsátkoznod)

Andris írta...

Meglátom majd, mit szólnak a templombelsőhöz, de biztos fogok tudni lőni ezt-azt, csak nem hiszem, hogy mise alatt. Középkori vár kell? Na majd felsétálok a Narikalába, csak álljon el az eső. De Észak-nyugat Grúzia (Svaneti) tele van ilyenekkel, csak nem túl egyszerű odajutni. De tervezem, ne félj. :)

Zoli írta...

ráér akkor, ha elállt a hó :-) egyébként, komolyan, ez nagyon érdekel.

Anna írta...

Nagyon menő a videó! És kicsit meg is nyugtat, hogy olyan messze délen is ilyen szar az idő:)